Kiertotalouden tavoitteena on vähentää jätettä, saastumista ja luonnonvarojen ehtymistä. Kiertotaloudessa perinteinen ”ota, tee, käytä, hävitä” lineaarinen malli korvataan suljetulla järjestelmällä, jossa jäte ja saastuminen minimoidaan ja resurssit pidetään käytössä mahdollisimman pitkään. Kiertotalous onkin ekologisen taloudellisen organisoitumisen malli missä samasta määrästä resursseja – kuten tekstiilimassasta, lasista tai mineraaleista – pyritään saamaan entistä enemmän arvoa, jotta resurssien kokonaiskulutus pienenisi.
Kiertotalouden päämääriä voidaan edistää useilla eri keinoilla, kuten:
- Tuotteet ja palvelut suunnitellaan lähtökohtaisesti kestävyyden, korjattavuuden ja kierrätettävyyden kannalta
- Käytetään uusiutuvaa energiaa ja energiatehokkaita teknologioita
- Jaetaan ja vuokrataan tuotteita ja palveluita niiden omistamisen sijaan
- Otetaan talteen arvokkaita materiaaleja ja resursseja jätevirroista
- Luodaan suljetun kierron toimitusketjuja, joissa yhden prosessin jätteestä tulee toisen raaka-aine.
Kiertotalouden vaikutukset organisaatioiden johtamiseen tulevat olemaan merkittäviä. Kiertotalouden periaatteita omaksuvat organisaatiot keskittyvät tyypillisesti seuraaviin asioihin:
- Tuote- ja palvelumuotoilu: Kiertotalouden periaatteita noudattavien organisaatioiden tulee suunnitella tuotteet ja palvelut kiertokulkua ajatellen ja varmistaa, että ne ovat kestäviä, korjattavia ja kierrätettäviä.
- Toimitusketjun hallinta: Organisaatioiden, jotka omaksuvat kiertotalouden periaatteita, tulee hallita toimitusketjuaan jätteen ja saastumisen minimoimiseksi sekä uusiutuvien ja kierrätettyjen resurssien käytön maksimoimiseksi.
- Resurssitehokkuus: Kiertotalouden periaatteita noudattavien organisaatioiden on käytettävä resursseja tehokkaammin, minimoimalla jätettä ja maksimoimalla uusiutuvien ja kierrätettyjen resurssien käytön.
- Yhteistyö ja kumppanuudet: Kiertotalouden periaatteita omaksuvien organisaatioiden on tehtävä yhteistyötä ja muodostettava kumppanuuksia muiden organisaatioiden, hallitusten ja kansalaisyhteiskunnan kanssa luodakseen suljetun kierron järjestelmiä ja yhteistä infrastruktuuria.
- Suorituksen mittaaminen ja raportointi: Kiertotalouden periaatteita omaksuvien organisaatioiden on mitattava ja raportoitava suoritustaan resurssitehokkuuden sekä tuotteidensa ja palveluidensa kiertokulun kannalta.
Kaiken kaikkiaan kiertotalous on talousmalli, jonka tavoitteena on luoda kestävämpi, kestävämpi ja oikeudenmukaisempi talous pitämällä resurssit käytössä mahdollisimman pitkään, minimoimalla jätettä ja saastumista sekä maksimoimalla uusiutuvien ja kierrätettyjen luonnonvarojen käytön. Se vaatii ajattelun muutosta sekä tuotteiden, palvelujen ja liiketoimintamallien uudelleensuunnittelua ja luo mahdollisuuksia innovaatioille, kustannussäästöille ja erottautuvan brändin muodostamiselle.