Organisaation kulttuurisella muutoksella tarkoitetaan prosessia, jossa organisaation taustalla vaikuttavia arvoja, uskomuksia ja normeja muutetaan organisaation suorituskyvyn parantamiseksi ja työn tuloksellisuuden, tuottavuuden tai innovatiivisuuden parantamiseksi. Kulttuurinen muutos usein lähtee liikkeelle tekemällä muutoksia yrityksen missioon, visioon tai ydinarvoihin. Uuden tavoitellun organisaatiokulttuurin jalkauttamiseen ja juurruttamiseen on monia keinoja. Yleisiä keinoja ovat muun muassa:

  • Varmista yhteys strategiaan: johtajien tulee varmistaa, että haluttu kulttuuri on linjassa organisaation strategian ja tavoitteiden kanssa ja että se tukee organisaation kykyä saavuttaa tavoitteensa
  • Mallinna haluttua kulttuuria omalla käyttäytymisellä: johtajien tulee viestiä haluttu kulttuuri selkeästi kaikille organisaation jäsenille ja mallintaa haluttua käyttäytymistä toimimalla juuri kuten he haluavat, että organisaatiossa toimittaisiin.
  • Ota työntekijät mukaan kulttuurin kehittämisprosessiin: johtajien on otettava työntekijät mukaan kulttuurin kehittämisprosessiin ja pyydettävä heidän panostaan ja palautetta varmistaakseen, että kulttuuri on heille merkityksellinen.
  • Varmista johdonmukaisuus koko organisaatiossa: johtajien on varmistettava halutun kulttuurin johdonmukaisuus koko organisaatiossa ja pyrittävä poistamaan kaikki epäjohdonmukaisuudet tai ristiriitaiset viestit.
  • Kommunikoi ja vahvista uutta kulttuuria toistuvasti: Esimiesten tulee jatkuvasti kommunikoida ja vahvistaa haluttua kulttuuria varmistaakseen, että se juurtuu syvälle organisaation käytäntöihin ja prosesseihin.
  • Mittaa ja seuraa kulttuuria: monet organisaatiot myös mittaavat kulttuuria esimerkiksi työntekijäkyselyiden avulla varmistaakseen, että kulttuuri on kehittymässä haluttuun suuntaan. Mittaaminen mahdollistaa sen, että tarvittavat korjaavat tai uudelleen suuntaavat interventiot voidaan kohdistaa oikeisiin asioihin.

On tärkeää huomata, että kulttuurinen muutos on pitkäaikainen prosessi ja vaatii jatkuvaa työtä ja sitoutumista kaikilta organisaation jäseniltä. Kulttuurisessa muutoksessa onnistuminen vaatii erityisesti ylimmältä johdolta aktiivista johtajuutta sekä halukkuutta kokeilla erilaisia keinoja. Todellisten tulosten saavuttaminen vaatii muutosta myös työntekijöiden ajattelu- ja käyttäytymistavoissa.